Golden Retriever: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Golden Retriever: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

Wanneer we het hebben over lieve, trouwe en sociale huisdieren dan denken de meeste mensen direct aan de Golden Retriever. En dat is logisch, want deze hond is een echte allemansvriend.

De Golden Retriever is slim, loyaal, vriendelijk en gezellig om in huis te hebben. Bovendien ziet de hond er prachtig uit met zijn zachte, golvende vacht en trouwe ogen. Hij is het perfecte maatje voor volwassenen en kinderen.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Golden Retriever

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

7. Beweging en activiteit

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen over de Golden Retriever

Over de Golden Retriever

InfoDe Golden Retriever is een sociale, trouwe, speelse en intelligente hond die erg populair is als huisdier
Grootte51 tot 61 cm
Gewichtvan 25 tot 34 kilo
LeeftijdEen Golden Retriever kan wel 13 jaar oud worden
Karaktersociaal, intelligent, speels, loyaal en vriendelijk
Kleuruni, van goud tot crème
Vachtgolvend halflang
AanschafGemiddeld € 900,- tot € 1.250,-

Geschiedenis

De Golden Retriever komt oorspronkelijk uit Schotland. Hier is de hond rond het midden van de 19de eeuw gefokt om te assisteren bij de jacht. Omdat er zowel op het land als in het water werd gejaagd, was er behoefte aan een hond die op beide terreinen vaardig was.

De naam Golden Retriever is afkomstig van 'to retrieve', oftewel apporteren of ophalen. Uit deze naam blijkt zijn functie en oorsprong. De term Golden duidt uiteraard op zijn vachtkleur.

Men vermoedt dat de Golden Retriever is ontstaan uit een kruising van de Retriever en de Tweed Water Spaniël, nu uitgestorven, met invloeden van onder andere de Setter. In 1960 werd de Golden Retriever officieel als ras erkend.

Golden Retriever: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Golden Retriever is misschien wel één van de meest herkenbare hondenrassen qua uiterlijk. Zijn gouden tot crèmekleurige vacht, zijn krachtige poten, een pluizige staart en de brede kop met zwarte, wijde ogen spreekt enorm aan. Hij heeft lange, hangende oren en een brede snuit.

Grootte

De Golden Retriever is een middelgrote hond. De vrouwelijke honden worden tussen de 51 en 56 centimeter hoog, terwijl de mannelijke honden 56 tot 61 centimeter hoog zijn. Het gewicht kan variëren tussen de 25 en 34 kilogram.

Vacht

De Golden Retriever ontleent zijn naam aan zijn prachtige vacht. Deze vacht is halflang tot lang, zacht en golvend en opvallend van kleur. De vacht van een Golden Retriever kan goudkleurig tot crèmekleurig zijn. Bruine of zwarte vachtkleuren zijn niet toegestaan volgende de officiële regels.

Karakter

De Golden Retriever heeft een reputatie als allemansvriend en dat klopt wel. Het is een zeer liefdevolle en sociale hond die ideaal is als gezinshond. Hij kan goed omgaan met volwassenen, kinderen én andere dieren.

De Golden Retriever is vanuit zijn oorsprong een hond die ondersteunde bij de jacht. Je hoeft als eigenaar echter niet bang te zijn voor een sterk jachtinstinct of een hoge prooidrift. De enige eigenschappen die bij de Golden Retriever nog herinneren aan deze historie is zijn intelligentie, zijn leergierigheid en zijn behoefte om zijn baasje te behagen.

Dit hondenras is loyaal. Een Golden Retriever zal zijn best doen om zijn baasje bij te staan en tevreden te stellen. Dat maakt het makkelijk om hem te trainen en te socialiseren. Toch is de Golden Retriever een zelfverzekerde hond die zijn mannetje staat.

Opvoeding en socialisatie

De Golden Retriever is mede zo populair omdat hij ontzettend goed te trainen is. Zijn intelligentie, leergierigheid en energieke aard zorgen voor de perfecte combinatie voor het aanleren van nieuwe commando's en activiteiten. Sterker nog: een Golden Retriever heeft de fysieke en mentale uitdaging nodig om zijn overtollige energie kwijt te kunnen.

Het is belangrijk om veel aandacht te besteden aan de opvoeding en socialisatie van jouw huisdier. De Golden Retriever heeft een enthousiaste aard. Zonder goede opvoeding kan hij mensen te enthousiast benaderen en tegen mensen opspringen. Met gedegen training wordt dit gedrag eenvoudig afgeleerd.

Omdat dit hondenras zo goed te trainen is, wordt de Golden Retriever veel ingezet als hulphond binnen de zorgverlening en de handhaving. Hij is een ideale speur- en reddingshond, maar hij wordt ook vaak getraind als blindengeleidehond of emotionele hulphond.

De beste manier om een Golden Retriever te trainen is door rustig, consistent en consequent te blijven. Een harde aanpak is absoluut niet nodig en kan zelfs averechts werken.

Heb je net een nieuwe Golden Retriever pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Golden Retriever pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Om jouw hond tevreden en gezond te houden is goede verzorging ontzettend belangrijk. Elk hondenras heeft weer andere verzorging nodig. De Golden Retriever is een hond die makkelijk in de omgang en eenvoudig te onderhouden is, maar je zult wel op de hoogte moeten zijn van enkele zaken.

De vacht onderhouden

De vacht van de Golden Retriever is zijn grote trots. Deze is gezond en glanzend, mits goed onderhouden. Door de lange haren kan deze hond flink verharen en vuil vasthouden. Het is daarom belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen. Op deze manier kun je klitten voorkomen.

De Golden Retriever is een actieve hond die gek is op rennen en zwemmen. Het is dan ook niet uitgesloten dat hij tijdens een wandeling modderig of nat wordt. Regelmatig baden of douchen is zeker geen overbodige luxe. Gebruik hierbij alleen water of pH-neutrale shampoo.

Doorgaans raken Golden Retrievers in de herfst en in de lente in de rui. Deze vachtwissel kan behoorlijk wat haren in huis veroorzaken. Een extra borstelbeurt op dagelijkse basis kan dan zeker nodig zijn.

De vacht zal zo nu en dan moeten worden bijgeknipt en ook de oren en de poten kunnen af en toe een trimsessie gebruiken. Je kunt dit zelf doen, maar een bezoek aan de trimsalon is ook zeker mogelijk.

Voeding

Het is belangrijk om de voeding van jouw hond af te stemmen op zijn individuele energieniveau en behoeften. De Golden Retriever is een middelgrote en actieve hond en de voeding zou hier op afgestemd moeten zijn. Neem ook de leeftijd en de gezondheid van jouw hond mee in de overwegingen qua voeding.

De Golden Retriever heeft aanleg voor overgewicht. Dit is niet alleen onsierlijk, maar ook een belasting voor de gewrichten. Voorkom overgewicht door de juiste voeding te kiezen en vooral niet te veel snacks te geven.

Overige zorg

Deze hond heeft lange, hangende oren. Dit type oor is doorgaans gevoelig voor infecties en irritatie. Maak daarom de oren regelmatig goed schoon.

De nagels van de Golden Retriever zullen zo nu en dan moeten worden bijgeknipt. Dit kun je bij de trimsalon laten doen, maar met enige oefening kun je hier zelf ook behendig in worden.

Golden Retriever: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

Dit type hond is zeer actief, energiek en speels. Dat komt goed van pas bij de training en socialisatie, maar maakt de Golden Retriever ook de ideale hond om leuke activiteiten mee te ondernemen.

De Golden Retriever zal dagelijks willen wandelen en idealiter ook losgelaten worden om lekker te spelen en rennen. Maar ook zwemmen is een favoriete activiteit.

Door zijn speelsheid kunnen jullie ook allerlei leuke activiteiten doen. Behendigheidstrainingen en hondensporten zijn zeker interessant voor de Golden Retriever. En in het park kunnen jullie samen flyball spelen, apporteren of verstoppertje spelen.

Gezondheid

Golden Retrievers zijn kalm en het ras lijdt meestal niet aan verlatingsangst, maar voordat ze een hond krijgen, moeten toekomstige eigenaren zich er altijd van bewust zijn dat honden niet voor langere tijd alleen thuis mogen blijven. Als ras kunnen ze goed overweg met andere honden en dieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn.

Gezondheid

De Golden Retriever wordt gemiddeld tussen de 10 en de 13 jaar oud. Het is doorgaans een gezonde hond, maar hij heeft aanleg voor bepaalde genetische aandoeningen. Deze bespreken we hieronder.

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een veelvoorkomende aandoening bij Golden Retrievers. Bij deze aandoening ontwikkelt het ellebooggewricht zich niet naar behoren. Hierdoor vindt er slijtage plaats en kan de hond pijnklachten hebben, moeite met bewegen hebben en zelfs vergroeiingen krijgen.

Heupdysplasie

Net als elleboogdysplasie is heupdysplasie een veelvoorkomende aandoening bij de Golden Retriever. En bij beide aandoeningen is dit deels genetische bepaald. Bij heupdysplasie ontwikkelt het heupgewricht zich niet goed. Ook hierbij ervaart de hond pijnklachten, moeite met bewegen en mogelijke vergroeiingen.

Ichthyosis

Veel hondenrassen kampen met huidaandoeningen, maar meestal wordt dit veroorzaakt door allergenen uit de omgeving. De Golden Retriever heeft een vergrote kans op ichthyosis, ook wel de visschubziekte genoemd. Deze aandoening wordt genetisch overgedragen en niet veroorzaakt door allergenen uit de omgeving. Dit is een aandoening waarbij de huid verhoornd wordt. De huid wordt ruw, droog en schilferig. De eerste symptomen zijn vaak al op jonge leeftijd zichtbaar.

Naast deze aandoeningen heeft de Golden Retriever ook een relatief hoge kans op lymfosarcoom, melanoom, osteosarcoom, mastocytoom en maligne lymfoom.

Aanschaf en kosten

De Golden Retriever is een enorm populaire hond en veel fokkers zijn actief en bieden de Golden Retriever aan. Qua aanschafprijs is het verstandig rekening te houden met een bedrag van € 900,- tot € 1.250,- bij een erkende fokker.

Aanschaf via officiële fokker

Wij adviseren je met klem om jouw Golden Retriever via een officiële fokker aan te schaffen. Deze hond is misschien een stuk voordeliger via andere handelaren, maar je bent dan nooit zeker van de raszuiverheid, de stamboom en de gezondheid van jouw hond.

Broodfokkers bieden de honden voordeliger aan, maar dit gaat doorgaans ten koste van de zorg voor de honden. Het is niet ongewoon dat deze honden opgroeien onder erbarmelijke omstandigheden en niet de socialisatie, opvoeding en zorg krijgen die ze nodig hebben. Dit kan leiden tot gedragsproblemen, gezondheidsproblemen en zelfs de ontwikkeling van trauma's.

Zorgkosten

De Golden Retriever is een gezonde hond, maar het is verstandig om rekening te houden met eventuele zorgkosten, zowel voor nu als voor in de toekomst. De kosten voor een dierenarts of specialist kunnen behoorlijk oplopen.

Door tijdig te sparen voor zorgkosten, of een zorgverzekering af te sluiten voor jouw huisdier, dek je deze kosten alvast zodat je op een later moment niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.

Overige kosten

Voor het dagelijks onderhoud van jouw hond kun je rekenen op zo'n € 50,- per maand. Voeding, verzorgingsproducten, speeltjes, een hondenlijn en andere zaken komen al snel op dit bedrag uit. Maak je gebruik van een trimsalon, volg je samen een cursus of is jouw hond ziek of in behandeling bij een arts? Dan kunnen deze kosten uiteraard oplopen.

Veelgestelde vragen over de Golden Retriever

Overweeg je een Golden Retriever aan te schaffen of wil je graag meer weten over jouw Golden Retriever puppy? Dan hopen we je met dit artikel de nodige informatie te hebben gegeven over goede zorg, socialisatie en opvoeding.

Heb je na het lezen van ons artikel over de Golden Retriever nog specifieke vragen? Lees dan vooral even verder. We geven hier antwoord op enkele veelgestelde vragen over dit geliefde hondenras.

Is de Golden Retriever een goede waakhond?

De Golden Retriever is een heerlijk gezelschapsdier, een echte vriend voor jong en oud en een leuke speelkameraad, maar een waakhond is hij niet. Deze hond is vaak sociaal en vrolijk naar mensen toe, zowel bekenden als vreemden.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Golden Retriever?

De Golden Retriever behoort tot FCI-rasgroep 8: Retrievers, Spaniëls en Waterhonden. Binnen deze groep vallen ook de Portugese Waterhond, de Ierse Waterspaniël en de Amerikaanse co*cker Spaniël.

Hoe is de Golden Retriever in omgang met andere dieren?

De Golden Retriever is een echte allemansvriend. Hij kan uitstekend omgaan met mensen en dieren. Er is zelfs een risico dat hij zich te onderdanig opstelt naar andere dieren toe. Dit kan eenvoudig verholpen worden met goede socialisatie.

Hoe is de Golden Retriever in omgang met kinderen?

De Golden Retriever is heel goed met mensen en houdt van hun gezelschap. Hij is dan ook de ideale hond voor gezinnen met kinderen.

Houdt de Golden Retriever van zwemmen?

Door zijn herkomst is de Golden Retriever snel op land én in het water. Nog steeds houdt hij enorm van zwemmen en spelen in het water.

Kan de Golden Retriever alleen thuis worden gelaten?

In tegenstelling tot veel andere hondenrassen is de Golden Retriever niet bijzonder verlatingsangstig. Je kunt een Golden Retriever, met goede opvoeding en gewenning, gerust thuislaten voor een bepaalde periode. Zorg er echter voor dat deze periode niet te lang is en dat je dit rustig opbouwt.

JeGolden Retriever (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeGolden Retrieverkunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameGolden Retriever van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Golden Retriever puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Golden Retriever: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

FAQs

What is the hardest age with a golden retriever? ›

The adolescence period starts about the age of 5 months and lasts until they are about two to three years old. The most difficult is usually between 8 and 18 months (which is when most dogs are surrendered to rescues and shelters).

What is the ideal golden retriever conformation? ›

Neck, Topline, Body: Neck medium long, merging gradually into well laid back shoulders, giving sturdy, muscular appearance. No throatiness. Backline strong and level from withers to slightly sloping croup, whether standing or moving. Sloping backline, roach or sway back, flat or steep croup to be faulted.

What do vets think about Golden Retrievers? ›

Today, there is a consensus among veterinarians that golden retrievers have some of the highest rates of cancer of any dog breed.

What are the downsides of Golden Retrievers? ›

What are the disadvantages of owning a golden retriever? There aren't many downsides, but a few cons include the cost to feed such a large breed (55-75 pounds), excessive shedding, their need for daily workouts and their chances of developing certain health problems.

At what age do goldens calm down? ›

Generally speaking, by 2 years old, your Goldie should be mellowing out, but there are a lot of factors that go into that prediction. Here's what to expect when it comes to this breed leveling out and how you can improve the process.

What age do goldens slow down? ›

Golden Retrievers typically begin to mellow out and show signs of calming down around 2 to 3 years of age. However, individual temperament and energy levels vary, so some may maintain their playful spirit longer.

What is the rarest Golden Retriever color? ›

The English Cream Golden Retriever is a variation of the British Golden and is known for its distinctly pale coat. Sometimes called “Rare White European Retrievers,” English Cream Goldens are among the most coveted of all Golden Retriever types, often seen as sophisticated and elegant.

What is the best color Golden Retriever? ›

As the most popular coat color, the golden variety is beloved by many. Occasionally referred to as "honey," the golden color shines for its time-honored beauty.

How to tell if a Golden Retriever is purebred? ›

If you want to ensure that you're bringing a purebred Golden Retriever home, look out for these features:
  1. Dark to medium brown eyes with a friendly expression.
  2. Long, feathery tail that is always wagging.
  3. Floppy ears and blown or black nose.

What is the most common cause of death in Golden Retrievers? ›

Golden Retrievers have a high chance of getting cancer. About 60% of golden retrievers die because of cancer. In the 1970's, their lifespan was between 16 and 17 years old, and now they live until 9 or 10 years old. We recommend taking your Golden to the vet at least twice a year to make sure everything is ok.

What is the cause of death of Golden Retrievers? ›

Golden retrievers are one of the most popular breeds of dogs. But research shows they have up to a 65% chance of dying from cancer. In a new study, University of California, Davis, researchers set out to find if certain genetic factors could help their survival rate.

Do Golden Retrievers sense sadness? ›

Can Dogs Sense Sadness? The answer is yes. The majority of dog owners will tell you that their dogs were there for them when they were sad, the same way people would have been for them. With their intuitive ability to detect emotions, dogs will show sympathy and empathy to their owners.

What is the life expectancy of a Golden Retriever? ›

The average life of a Golden Retriever is approximately 10 to 12 years. This keeps Retrievers at par with other medium-sized breeds. For example, Labradors live up to 10 to 12 years, whereas German Shepherds have an average lifespan of 7 to 10 years.

Which Golden Retriever is best, male or female? ›

Male golden retrievers may also be more affectionate than female golden retrievers because of their dispositions. ... Females can be more territorial and independent than males. You may have heard that male goldens are more affectionate, or that females are calmer or easier to train. However, that's simply not true!

Why do Golden Retrievers refuse to walk? ›

Lots of dogs refuse to walk or keep moving if they are scared of something in their surroundings. This is seen most often in young puppies who are going through their fear period and adult dogs that are walking in an unfamiliar environment (especially if they tend to be anxious/fearful or have a history of trauma).

Are Golden Retrievers difficult dogs? ›

Well-socialised Golden Retrievers are very easy-going, which usually means they can be great around other dogs and pets, too. Any introductions should be done carefully and following the right advice for your other pet, too. Always supervise your dog with other pets, even if they have known them for a long time.

Are Golden Retrievers tough dogs? ›

They're a Hard-Working Breed

Golden Retrievers are used for everything from hunting to rescue and service dog work. Despite that playful, sometimes goofy demeanor, they learn quickly and can master a multitude of skills, including how to perform as search and rescue dogs at the site of a disaster.

What are the hardest dog ages? ›

The most challenging time of raising a puppy is the adolescent period. Dogs become “teenagers” and seem to forget everything they have ever been taught. This period is individual to each dog, but it may begin when he's about eight months old and continue until he's two years old.

What is a good age for a Golden Retriever? ›

The average life of a Golden Retriever is approximately 10 to 12 years. This keeps Retrievers at par with other medium-sized breeds. For example, Labradors live up to 10 to 12 years, whereas German Shepherds have an average lifespan of 7 to 10 years.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 5994

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.